Gluten is een eiwit dat van nature in bepaalde granen zit. Het is deels dankzij gluten dat deeg van brood, gebak en koekjes zijn aangename, soepele en luchtige structuur krijgt.
Moeten we producten met gluten vermijden?
Gezonde personen kunnen zonder enig probleem eten van producten die gluten bevatten. Mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) moeten daarentegen een streng glutenvrij dieet volgen. Een andere behandeling is er niet. Nog andere personen, waarbij geen coeliakie werd vastgesteld maar die wel last hebben van hun darmen, kunnen hun levenskwaliteit soms verbeteren door het gluten in hun voeding te verminderen of te vermijden. In ieder geval kan enkel je arts of diƫtist-voedingsdeskundige je adviseren over je inname van gluten.
Moeten we producten met gluten vermijden?
Gezonde personen kunnen zonder enig probleem eten van producten die gluten bevatten. Mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) moeten daarentegen een streng glutenvrij dieet volgen. Een andere behandeling is er niet. Nog andere personen, waarbij geen coeliakie werd vastgesteld maar die wel last hebben van hun darmen, kunnen hun levenskwaliteit soms verbeteren door het gluten in hun voeding te verminderen of te vermijden. In ieder geval kan enkel je arts of diƫtist-voedingsdeskundige je adviseren over je inname van gluten.